Čtení nejen k obědu: Příběh salátu Caesar
- Tom Bartoš
- 6. 3.
- Minut čtení: 1
Aktualizováno: 5. 4.

Přemýšlíte někdy nad vznikem názvu nějakého jídla, nad jeho historií a příběhem, který se k němu váže? Co třeba takový salát Caesar? Řada šéfkuchařů o něm mluví jako o "Králi salátů". Pokud jste si ale mysleli, že má něco společného s jedním z nejmocnější mužů antické historie, tak se mýlíte.
Historie tohoto salátu, který si našel své místo na jídelních lístcích restaurací i na stolech domácností po celém světě, se začala psát před sto lety, přesněji roku 1924. Tehdy jeho recepturu oficiálně oznámil italský restauratér Caesar Cardini, po němž je také pojmenován.
Co dům dal
Některé fenomény jednoduše vzniknou čirou náhodou. Znáte frázi "co dům dal"? Tak se totiž zrodila stálice v nabídce salátů po celém světě. Na začátku minulého století působil Caesar Cardini v USA a Mexiku. Po jednom "náročném" víkendu spojeném s oslavami Dne nezávislosti měl Cardini ve své restauraci zcela vyprodáno a tak, aby uspokojil své hladové hosty, musel improvizovat a přiravil jídlo z dostupných potravin, které ve své restauraci našel.
Protože se salátem sklidil velký úspěch, rozhodl se jej zřadit do jídelního lístku svého podniku a dal mu své jméno. Původní receptura od té doby prošla několika variacemi. V České Republice se nejčastěji setkáme s variantou, která se často nazývá také jako Caesar au poulet. Obsahuje grilované kuřecí maso a opečenou slaninu. Oblíbená je zejména v USA a ve Francii.
Ale buďme k panu Cardinimu fér. Nešlo jen o náhodu, ale také o jeho šikovnost a schopnost improvizace v kuchyni.
Salát je jednou ze stálic v naší polední nabídce, tak se stavte ochutnat, jak jej děláme my.





Komentáře